Delegacija ruskog grada Sočija, koju predvodi gradonačelnik Anatolij Pahomov boravila je juče u Valjevu. Tom prilikom je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti turizma između dva grada. Nakon sastanka sa rukovodstvom grada Valjeva i predstavljanja našeg grada ruskim gostima, održana je prezentacija turističke ponude Sočija.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je istakao zadovoljstvo zbog boravka važne delegacije iz prijateljskog grada Sočija u Valjevu i mogućnosti da naš grad predstavimo ruskim partnerima. Prezentaciji Sočija i prilici da uspostave kontakte imali su valjevski privrednici i turistički poslenici, kao i predstavnici raznih sfera javnog života u Valjevu.

„Soči je jedan izuzetno značajan grad u Rusiji, rekao bih ruski Monte Karlo, grad koji se prostire na 3400 km kvadratnih, koji ima 300 sunčevih dana u godini i grad koji je naša delegacija pre nekoliko sedmica posetila. Danas je bila i prezentacija grada Sočija ovde kod nas, koju ste mogli da vidite u sali, ali ono što je najbitnije je da je sa gradonačelnikom Sočija došao i direktor njihove Turističke organizacije koji će sa našim turističkim radnicima moći da uspostavi prve kontakte kako bi Valjevci i Srbija videli Soči“, rekao je gradonačelnik Valjeva.

On je istakao da je od velikog značaja plan, koji je u nadležnosti Vlade Srbije, a to je otvaranje linije Soči – Beograd, što će sigurno doprineti još boljem povezivanju Srbije i Sočija, a pre svega Valjeva i Sočija, naglasio je gradonačelnik Gvozdenović.

Gradonačelnik Sočija, ruskog grada koji je doživeo procvat nakon Olimpijskih igara 2014. godine, pozdravio je građane Valjeva, u ime svih građana Sočija. Anatolij Pahomov je rekao da je Soči glavni grad svih odmarališta Rusije.

„Drago mi je da pozdravim građane grada Valjeva u ime svih građana Sočija. Soči je olimpijski glavni grad Rusije, Soči je glavni grad svih odmarališta Rusije. Mi smo došli sa velikom delegacijom iz Sočija koja uključuje i rukovodioce turističkih organizacija, rukovodioce hotela i mi smo stigli da uspostavimo partnerski odnos između Srbije sa glavnim odmaralištem Rusije. Turistički operateri iz Rusije su se sastali sa turističkim operaterima i kompanijama iz Srbije i predložili su da se organizuje turistička razmena u pravcu iz Beograda ka Sočiju i iz Sočija ka Beogradu. Tako će biti organizovana i direktna linija iz Beograda u Soči i iz Sočija u Beograd, a to je samo dva sata leta. Građani Srbije će moći da vide divne lepote Sočija, kada u maju vi možete da stojite u toplom Crnom moru i posmatrate vrhove planina gde se skijaši skijaju. Tokom prezentacije predložili smo veoma povoljne i veoma prihvatljive uslove za građane Srbije, predložili smo programe lečenja od oktobra do maja, van sezone, po ceni od 15 evra za noć koji uključuje boravak u sanatorijumu, pun pansion u svim kompleksima banjskih procedura. Ispričali smo o cenama koje postoje u hotelima i naravno pokazali smo sve te objekte koji mogu da budu interesantni za građane Srbije. Ja kao gradonačelnik Sočija garantujem potpunu bezbednost na teritoriji Sočija, garantujem komfor i želim vam dobrodošlicu u Soči. Čekamo vas“, poručio je gradonačelnik Sočija građanima Srbije i Valjeva, tokom boravka u našem gradu.

Tokom boravka delegacije Sočija u Valjevu isticana je saradnja Rusije i Srbije, koja je iz godine u godinu sve bolja i uspešnija. Privredna saradnja u oblasti građevinarstva, izvoza poljoprivrednih proizvoda i ostale robe iz naše zemlje, razmena studenata i đaka, a sada i turizam, potencijali su razvoja ovog kraja i cele naše zemlje, čulo se prilikom boravka delegacije Sočija u Valjevu.

Aktuelnosti