Aktuelnosti

Туристичке организације Ваљева и Требиња потписале Протокол о сарадњи

После Београда и Крагујевца, Ваљево је трећи град са којим је Требиње успоставило званичну сарадњу у области туризма. Протокол о сарадњи Ваљева и Требиња су у суботу, у граду на југу Републике Српске, потписале директорке две туристичке организације- ваљевске Ана Марковић и требињске Мирјана Путица. Протокол је потписан са циљем унапређења сарадње у области туризма, заједничке туристичке промоције, сарадње на  пројектима, заједничким наступима на међународним и домаћим сајмовима, као и боље повезаности туристичких агенција.

Потом је у недељу организован штанд „Ваљево у Требињу“ у централној градској пешачкој зони. Том приликом је представљено историјско, верско, туристичко и гурманско Ваљево. Штанд су посетили бројни Требињци, али и туристи који су тог дана били у овом граду и упознали се са туристичком понудом Ваљева.

На свечаности у „Граду сунца“ којом је отпочела летња туристичка сезона, пред угледним личностима Требиња- градоначелником Мирком Ћурићем, председником Пословног система  „Свислајон“ Родољубом Драшковићем и осталим значајним личностима и  бројним гостима Требиња, међу којима је и Туристичка организација Београда коју је представљао директор Миодраг Поповић, презентовано је Ваљево и договорена сарадња.

За Ваљевце је Требиње одувек био важан град, а бројни суграђани имају блиске пословне и личне контакте са тамошњим становништвом. Једна од заједничких веза је и живот и дело владике Атанасија Јевтића, који је дуго био епископ захумско- херцеговачки. Усадио је Требињцима љубав према Ваљеву, манастиру Ћелије и свом духовном учитељу Ави Јустину Поповићу.

„Требиње много очекује од предстојеће туристичке сезоне, која ће према свим проценама и анализама, бити једна од најбољих до сада. Дајмо сви допринос надолазећој туристичкој сезони, својим примером покажимо однос према туризму, свом граду и сваком госту који нас посети – будимо и овог лета добри домаћини“, поручио је градоначелник Требиња Мирко Ћурић, на свечаности приређеној за предузетнике из туристичког сектора Требиња.

Поздраве из Ваљева и позив на сарадњу, градоначелнику Требиња пренела је Драгана Терзић,  чланица Градског већа задужена за туризам:  „Спремни смо на сарадњу на ширем пољу. Овај Протокол је дао оквире у којима ми можемо убудуће да сарађујемо. Ово су први кораци и пружају велике могућности. Ваљево је спремно да дочека госте из Требиња.“

Директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић је рекла да осим туризма, сарадња два града може бити у областима привреде, културе, спорта:

„Кроз ову сарадњу, грађани Ваљева и Требиња могу упознати лепоте оба града. Циљ овог Протокола је да се увежемо и развијемо манифестације на пољу туристичке понуде и да заједно са Западном Србијом представимо не само туристичку понуду, већ и привреду Ваљева.“

„Овим Протоколом се формализује сарадња, успостављена почетком 2020. године, али због вируса Корона је одложена до сад. Сарадња и партнерство у овој области су у обостраном интересу“, рекла је Мирјана Путица, директорка Туристичке организације Требињa.