Nastupom flautiskinje Elene Medić, učenice četvrtog razreda Muzičke škole ,,Živorad Grbić“ u Valjevu i otvaranjem izložbe slika valjevskog slikara Miodraga I. Antonića, ,,Selo moje lepše od Pariza“ u hotelu ,,Heba“ na Divčibarama, 15. jula 2017. godine je započela Druga međunarodna slikarska kolonija ,,Divčibare 2017“.

DCIM100MEDIADJI_0970.JPG

Ovogodišnju slikarsku koloniju je otvorio gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović:
,,Želim da pozdravim učesnike ovogodišnje likovne kolonije i da im poželim da imaju inspiraciju i volju da ovde rade ovih nekoliko dana. Ova Gradska vlada je i inače Divčibare locirala kao jedan od prioriteta što pokazuju i sredstva koja smo izdvojili iz budžeta za 2017. godinu. Isto tako, pokazatelj koliko pridajemo značaja ,,Di festu“ jeste činjenica da je ovde prisutna većina članova Radne grupe za Divčibare. Divčibare su zaista prioritet ove gradske vlasti, jer smo i samim činom, kupovinom zemljišta od strane našeg proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića za košarkaški kamp koji će on ovde graditi, i potpisivanjem ugovora, pokazali koliko nade polažemo u razvoj Divčibara kao jednog značajnog turističkog mesta u Srbiji.“

DCIM100MEDIADJI_0990.JPG

Miodrag I. Antonić je samostalni umetnik-slikar, član ULUS-a od 1994. godine i direktor međunarodne slikarske kolonije koja se održava na Divčibarama u okviru manifestacije ,,Di fest“. Izlagao je samostalno-kolektivno, učestvovao na kolonijama više puta u Srbiji i inostranstvu. Od 1990. godine on je išao po likovnim kolonijama i pokušavao da napravi koloniju na koju će doći priznati slikari i gde će se raditi, po njegovim rečima, prava likovna umetnost, što podrazumeva slikarstvo, vajarstvo i grafiku, a ne nova, konceptualna umetnost. Prošle godine je uspeo da napravi takvu koloniju po prvi put na Divčibarama u saradnji sa ,,Studiom M“. Pošto nema uslova za vajarstvo i grafiku, opredelili su se za slikarstvo. Antonić je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom, drugom po redu kolonijom i želju da sledeća bude još bolja i da traje sedam dana u hotelu ,,Heba“ jer su i sami vlasnici ovog hotela zaljubljenici u umetnost, te umeju da prepoznaju značaj ovakvih kolonija.

DCIM100MEDIADJI_0992.JPG

,,Moja priča su obični ljudi sa svim svojim manama i vrlinama, sa simbolima paganskim i hrišćanskim. Želim da ispričam priče tih običnih ljudi, tih grešnika i pokušavam da nastavim vizantijsko slikarstvo, da bude dvodimenzionalno i da nema te dubine. U poslednje vreme slikam žene, jer su žene osnovna stvar i sve je u ženama“, istakao je Antonić objašnjavajući svoje stvaralaštvo i dodao da i sam naslov izložbe ,,Selo moje lepše od Pariza“ nosi poruku da ako nema žena, nema ni sela, a čim počne da propada selo, propada polako i grad.
Na drugoj po redu, likovnoj koloniji na Divčibarama su učestvovali slikari iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Loznice, Kragujevca, Požege i Valjeva. Njihovi radovi, nastali na ovoj, petodnevnoj koloniji, su izloženi u utorak, 18. jula 2017. godine u ,,Hebi“.
Ovom prilikom je prisutne pozdravila Coka Stević, vlasnica i direktorka hotela ,,Heba“ gde su svoja dela stvarali i gde su bili smešteni učesnici likovne kolonije.
Direktorka Turističke organizacije Valjevo Ana Marković je otvorila izložbu radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji izrazivši nadu da će ova vrsta sadržaja biti bitna za prepoznavanje Divčibara u smislu upotpunjavanja turističke ponude ove valjevske planine.

IMG_1040
Poseban ugođaj prisutnim posetiocima i učesnicima Druge likovne kolonije su priredili profesori i polaznici Letnje operske škole ,,Divčibare 2017“ koja je trajala istovremeno sa slikarskom kolonijom. Oni su svojim nastupima programskog karaktera na terasi hotela ,,Heba“ omogućili prisutnima da uživaju u večerima srpskih solo pesama, ruskih solo pesama i romansi, operskih arija i popularnih melodija.
Organizator ,,Di festa“, ,,Studio M“ iz Valjeva, uz podršku Grada Valjeva, po drugi put organizuje likovnu koloniju. Medijski prijatelji ,, Di festa“ su TV ,,Kanal 9“ iz Novog Sada, RTV Šabac, TV Šumadija iz Aranđelovca, TV Golija iz Ivanjice i Radio Valjevo.
Slike učesnika Druge likovne kolonije na Divčibarama će biti izložene do 30. jula 2017. godine u hotelu ,,Heba“ na Divčibarama, a organizatori planiraju da na jesen ove slike predstave u još tri grada.

IMG_1039

U centru Divčibara će 30. jula ove godine, u okviru ,,Di festa“, biti organizovan i zabavno-rekreativni program pod nazivom ,,Naše Divčibare“.

Aktuelnosti