Back to the top

Reljef

Reljef

Divčibare su poznato planinsko turističko mesto – visoravan, koja se nalazi u centralnom delu planine Maljen. Maljen se odlikuje karakterističnim reljefom, što uslovljava povoljne klimatske karakteristike i raznovrstan i specifičan biljni i životinjski svet na ovoj planini. Na Maljenu su dobro očuvane šume i ova planina je najsevernije stanište borovih šuma u Srbiji.

Povoljan geografski položaj doprineo je da prema Divčibarama gravitira mnoštvo gradskih stanovnika, jer su one najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i Vojvodini. Na Divčibarama je razvijen boravišni, zdravstveno–rekreativni, sportsko–rekreativni, izletnički turizam, a u nešto manjoj meri i lovni i ribolovni.

Divčibare leže na nadmorskoj visini od 980 m. Sa svih strana su okružene visovima koji ih štite od vetrova, ublažavaju klimu, a istovremeno predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik na bližu okolinu, ali i na neke udaljenije krajeve Srbije, pa čak i Republike Srpske.

Dobar geografski položaj uslovljava dopiranje vazdušnih masa iz Jadranskog mora i sukobljavanje sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu. Proleća i leta su kratka, zime su hladne i duge sa obilnim snežnim padavinama, a jeseni duge i blage.

1

Visovi koji okruzuju Divčibare su neznatno viši od samog polja. To su na zapadu Golubac (1044 m) i Paljba (1051m), na jugu Crni vrh (1098 m), a sa severa su Kraljev sto (1103 m) – najviši vrh Maljena, Veliko brdo (1061 m) i Čubrica. Visoravan se deli na Divčibare u užem smislu (u južnom delu) i Pitomine koje su severnije. Deli ih uzvišenje koje se zove Stražara, tu je nekada bila granica između Austro-ugarske i Turske.

( Crni vrh, Ljuti krš, Velika pleća )

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© Sva prava zadržava Turistička organizacija Valjevo

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

Translate »